Turistički potencijal Zagreba

Zagreb je glavni, gospodarski najrazvijeniji i najveći grad Republike Hrvatske, te njezin najveći prometni centar. Turistički potencijal Zagreba bio je uvijek nazočan, ali njegovi rezultati bili su uvijek u sjeni izrazito sezonalnih primorskih destinacija. Međutim, prema nedavnim pokazateljima hrvatskog Zavoda za statistiku, ovaj je grad uvelike premašio brojku od dva milijuna noćenja. U usporedbi s ranijim godinama, to predstavlja značajan rast i slobodno se može reći da je Zagreb grad s najvećom stopom turističkog rasta u cijeloj državi. Ovaj uspjeh je potaknut ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ali i radom na prepoznatljivosti Zagreba kao zanimljive i turistima novootkrivene srednjeeuropske “city break” destinacije.

Zagrebačke znamenitosti

Zagreb obiluje spomenicima i atraktivnim građevinama, prvenstveno zahvaljujući važnosti koju je imao kroz prošlost. Svojim izgledom predstavlja tipičan srednjoeuropski grad. U povijesnom središtu Zagreba nalaze se Kaptol, Gornji Grad (Gradec) i Donji Grad. Na Kaptolu je smještena impozantna Zagrebačka katedrala koja vizualno dominira cijelim gradom i koja je njegovo nezaobilazno turističko odredište. S Kaptola se spušta prema glavnoj gradskoj tržnici Dolac. Glavni i najveći trg je Trg bana Jelačića iz kojega se prelazi u poznatu Ilicu, ulicu prepunu brojnim atraktivnim trgovinama. Od ostalih znamenitosti ovdje izdvajamo Kamenita vrata, Crkvu sv. Marka, kulu Lotršćak, uspinjaču podno Lotršćaka iz 1891., impozantne zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i Hrvatskog državnog arhiva. U zagrebačkim muzejima (Arheološki muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej mimara…) nalazi se preko tri i pol milijuna eksponata, a u gradu djeluje dvadeset kazališta od kojih najveći ugled ima Hrvatsko narodno kazalište.

U Zagrebu je moguće pronaći i lijepe prirodne atrakcije, pa tako povijesni perivoj Maksimir uređen još u 18. stoljeću predstavlja posebnu poslasticu za romantičare. Zagrepčani vole posjećivati rekreacijski centar Jarun, kao i popularno izletište planinu Medvednicu.

U Zagrebu se odvijaju brojni festivali, koncerti i sportski događaji tijekom cijele godine. Osim toga, u Zagrebu je moguće pronaći brojne oblike zabavnih sadržaja poput kina, kazališta, barova, klubova i restorana, a posebno je atraktivan Advent u Zagrebu.