Vino i vinske ceste u Hrvatskoj

Vino spada u vrh alkoholnih pića na svijetu po svojoj zastupljenosti i cijenjenosti, pa se njima bavi i jedna znanost po imenu enologija. Osnovna podjela vina je po boji, i to na bijelo, crno i rose. Dijeli se još na osnovna i pjenušava. Nastaje kada plod vinove loze, grožđe, prirodno fermentira. Vino je osim pića i važan sastojak mediteranske kuhinje budući da se kroz cijelu nama znanu prošlost konzumirao u kulturama Sredozemlja. Arheološki nalazi potvrđuju da je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura uopće upravo vinova loza. Zbog idealne klime i tla, vino se u staroj Grčkoj proizvodi u velikim količinama, a njega su potom preuzeli i Rimljani od kojih nasljeđe seže sve do naših dana.

Vinarstvo u Hrvatskoj

Vino je u nekolicini krajeva Hrvatske koji se mogu pohvaliti dobrim tlom i klimom izvanredne kvalitete. Primorsko stanovništvo se još od davnih vremena bavilo vinogradarstvom, a stari su Rimljani u velikim rasponima uživali u hrvatskim vinima. Vinarstvo i vinogradarstvo Hrvatske u posljednje vrijeme doživljavaju preporod zahvaljujući tehnološkoj modernizaciji i edukaciji stručnih kadrova koji u proizvodnju i marketing donose moderne svjetske trendove.

Dan vina i vinske ceste u Hrvatskoj

Kako bi se vinarije i vinski podrumi Hrvatske što bolje plasirali na tržište, osmišljen je dosta zgodan koncep vinskih cesta koje predstavljaju dio gastronomske ponude. Osim vinske ceste s najvećeg hrvatskog poluotoka Istre, spomenimo i one s drugog poluotoka po veličini Pelješca za koji kažu da ima savršen položaj za uzgoj vinove loze. Tu su još i Moslavačka, Međimurska, Iločka vinska cesta, te tri vinske ceste Požeško- slavonske županije.

Jedan od modernih trendova u svijetu je obilježavanje tzv. Wine Daya ili Dana vina koji se održava posljednje nedjelje u svibnju. Zaljubljenici u vino kušaju najbolje proizvode koji se nude u vinskim podrumima. Inicijativa je krenula iz Toskane budući da su ondašnji vinari uočili veliku potražnju turista za lokalnim vinima i odlučili osmisliti objedinjen turistički proizvod. Od hrvatskih regija ovoj se priči najprije priključila Istra, i to 1999. godine.