Vile u Istri za odmor

Hrvatska je do prije dvadesetak godina na svjetskoj turističkoj mapi kotirala isključivo kao destinacija sunca i mora. Stoga ne čudi pojava koja se dogodila u svim mjestima u zaleđu priobalja – ljudi su u potrazi za poslom i modernijim načinom života pomalo napuštali svoje životne prostore i selili se u primorske gradove. To se dogodilo i s Istrom. Dok su gradovi uz more vrvili životom, unutrašnjost je bila tiha i gotovo prazna. Nedovoljnim investiranjem i potpunim nedostatkom promidžbe, ruralni krajevi bili su pali u zaborav.

Prije nešto više od deset godina pokrenuta je inicijativa lokalnog stanovništva i turističkih zajednica da se ovo područje što bolje promovira. Kao rezultat nastale su kuće za odmor koje se još nazivaju i vilama s bazenom. Nude luksuzan odmor udaljen od velikih gužvi i masovnog turizma. Selo se ponovno na taj način oživjelo, sezona se zahvaljujući ovom tipu smještaja udvostručila u trajanju, a sve je to potaknulo i popratne sadržaje poput vinskih podruma, degustacija domaćih proizvoda, manifestacija, što je potaknulo nove investicije u unutrašnjost Istre. Trend se širi i prema drugim primorskim krajevima i zaleđu.

U početku su vile za odmor s bazenima u Istri bile renovirane stare kuće s neodoljivim šarmom, zahvaljujući tradicionalnom tipu i materijalu gradnje, uz dodatak modernih sadržaja poput bazena. Trenutno su ipak najtraženije moderno izgrađene vile s mnoštvom prirodnog svjetla i pomno uređenim interijerima, koje posjetitelju pružaju pravi odmor i bijeg od svakodnevice. Gosti osobito cijene i popratne sadržaje poput jacuzzija i ne žale platiti više u zamjenu za kvalitetu. Lokacija na kojoj je izgrađena kuća za odmor također igra veliku ulogu, a dobitna je kombinacija da je mirna, okružena lijepom prirodom i ima lijep pogled.

Turizam je dinamična pojava koja je vrlo lako podložna promjenama; ono što vrijedi danas, za par godina može biti sasvim suprotno. Stoga, ukoliko razmišljate o investiciji, dobro izračunajte koliko će vam godina trebati za povrat uloženog, a potom i kada biste počeli zarađivati.