U Hrvatskoj su se osnovni oblici turizma pojavili još u antičko doba, kada su stari Rimljani posjećivali toplice na ovome području ili uživali u svojim ladanjskim vilama tijekom vrućih ljetnih mjeseci. U Srednjem vijeku najsličnije turističkim posjetima bila su hodočašća, a hrvatski gradovi bili su “postaje” na putu.

Početci suvremenog hrvatskog turizma

Suvremeni turizam nazire se tek razvojem prometa u 19. stoljeću. Prvi hrvatski hotel otvara se u Opatiji, a zove se Villa Angiolina. U tom su razdoblju najposjećenije bile destinacije uz more – Opatija, Crikvenica, Rab i Dubrovnik, prednjačili su strani turisti, a broj posjetitelja iznosio je oko pola milijuna. Između dva svjetska rata broj posjetitelja još više raste, pa u jednom trenutku doseže čak do milijun ljudi.

Nakon Drugog svjetskog rata dolazi do velikog skoka turizma u Hrvatskoj. Već 1953. osnovan je Turistički savez Hrvatske, desetljeće kasnije se grade cijela turistička naselja uz jadransku obalu, pa i nekim kontinentalnim krajevima. Kako bi se spriječilo uništavanje izvornog krajolika i sačuvao okoliš, proglašavaju se zaštićena područja – nacionalni parkovi, rezervati i parkovi prirode. To je razdoblje uzleta i brojnih festivala kao što su Filmski festival u Puli i Dubrovačke ljetne igre.

Budući da se bivša Jugoslavija fokusirala na masovni turizam, u sklopu svoje turističke ponude Hrvatska je imala najviše kampova, privatnih smještajnih kapaciteta i hotela. Strani su turisti preferirali smještaj u hotelima (u Hrvatskoj su većinom to bili oni srednje kategorije), dok su domaći odlazili češće u odmarališta i kampove. Tijekom ratnih godina 1990-tih, turizam je na ovome području gotovo sasvim nestao, ali početkom novoga tisućljeća doživljava novu ekspanziju.

Turizam u Hrvatskoj danas

Hrvatska je danas visoko pozicionirana kao svjetska turistička destinacija, a broj boravaka gostiju iz godine u godinu vrtoglavo raste. Najbrojniji posjetitelji dolaze iz Njemačke, zatim Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Najveći broj noćenja, čak 30%, ostvaruje se u Istri, najvećem hrvatskom poluotoku. Posljednji statistički rezultati kažu da je prošle godine u Hrvatskoj boravilo preko 17 milijuna turista.