Najposjećeniji u Hrvatskoj

Prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, županija s uvjerljivo najvećim brojem ostvarenih noćenja, gotovo 30%, je Istarska. Prema istim podacima, grad u Hrvatskoj gdje je noćilo najviše posjetitelja je Dubrovnik. Poslije njih slijede istarski gradovi Rovinj, Poreč, Medulin, Umag i Pula, a našao se tu i najveći grad Dalmacije Split. Domaći turisti preferiraju glavni grad Hrvatske Zagreb, koji je ujedno i jedini s ovoga popisa koji je u kontinentalnoj, a ne priobalnoj Hrvatskoj.

Istarski gradovi

Krenimo s Istrom, očito stranim turistima najatraktivnijom destinacijom. Već smo spomenuli da se u prvih deset hrvatskih turističkih destinacija više od polovice nalazi u Istri. Sigurni smo da veliku ulogu igra blizina polazišta turista, kao i dobra prometna povezanost, ali najviše šarm istarskih gradova, gradića i mjestašaca. Strani, ali i domaći posjetitelji najviše se oduševljavaju Pulom, Rovinjem i Porečom. Iako su dva potonja predivna, zahvaljujući čemu obaraju sve turističke rekorde, ovdje bismo se ipak osvrnuli na Pulu koja nije slučajno bila administrativni centar Istre još od rimskog doba.

Pula

Najstariji grad istočne obale Jadrana, grad s najočuvanijim i šestim po veličini amfiteatrom na svijetu, kao i ostalim fascinantnim antičkim spomenicima, danas je kulturno i gospodarsko središte Istarske županije. Za razliku od drugih gradova u Istri, Pula se primarno ne oslanja na turizam i osjeća se u njoj životni puls i izvan ljetne sezone.

Cjelogodišnje manifestacije Puli daju europski štih. Događaji se, naravno, multipliciraju tijekom najtoplijih godišnjih mjeseci zbog mogućnosti nastupa na otvorenom uz ugodan ljetni noćni povjetarac.

Pula je preko pola stoljeća domaćinom Filmskoga festivala koji privlači brojne posjetitelje i uzvanike, a nađe se tu i poneko svjetski poznato ime. Slično je i s koncertima, pa smo u Puli imali priliku slušati brojne vrhunske izvođače (Leonard Cohen, Sting, Tom Jones, Alanis Morisette, Norah Jones…)

Ne zanemarimo ni prirodne ljepote Pule, kao niti pogodnu i toplu klimu. Brojni kilometri obale u i oko Pule omogućuju svim kupačima opušten boravak na plaži, kao i osvježenje u čistom moru.