Plitvička jezera

Plitvička jezera ili kako se u posljednje vrijeme skraćeno zovu, Plitvice, slikoviti su fenomen krške hidrografije koji je smješten u istočnom dijelu Like. U užem smislu naziv Plitvička jezera odnosi se na sama jezera, njih šesnaest, a šire označavaju i cijelu izrazito šumovitu prirodu koja ih okružuje na površini od dvjesto kilometara. Ova gusta šuma vrijedna je očuvanju jezera jer sprječava ispiranje i zadržava vodu. Osim toga, stanište je brojnih životinjskih vrsta od kojih vrijedi izdvojiti medvjeda i vuka. U dijelu Plitvica čak je sačuvana struktura prašume. Većina površine jezera koja iznosi oko dva četvorna kilometra odnosi se na dva najdublja i najveća jezera Kozjak i Prošće i dio su skupine Gornjih jezera. Četiri Donja jezera nizvodno su od Kozjaka. Tu se nalaze i špilje, a najveća Golubnjača, u kojoj je staza sa stepenicama, duga je 165 metara.

Proces stvaranja jezera je kontinuiran. U riječnom se koritu stalno stvara sedra, pregrade koje nastaju kada mahovina u sebi zadržava kalcij karbonat, i godišnje raste između jednog i tri centimetra. Tim procesom postupnog rasta uzvodno stvaraju jezero. Mjerenja zato vrijede samo u tom trenutku, jer su veličina, oblik i dubina jezera uvijek različita.

Plitvice su proglašene nacionalnim parkom još 1928., a trajan status zaštićenog područja dobila su 1949. godine. Od 1979. Plitvička jezera nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske prirodne baštine. Osobito u krškim krajevima, voda je uvijek imala posebno mjesto u narodnim predajama. Jedna takva priča zabilježena u 19. stoljeću kaže da se u tom području za vrijeme velike suše narodu ukazala Crna kraljica i njezina pratnja. Sažalivši se nad njihovom žeđu i patnjom, prizvala je kišu koja je danima padala i tako stvorila današnja jezera.

Zahvaljujući posebnom ugođaju koji stvara, Plitvice su izuzetno atraktivna turistička destinacija. Prvi hotel u ovom kraju izgrađen je davne 1896. i imao je 28 soba. Danas je smještaj moguće rezervirati u četiri hotela i dva kampa. Ulaz na Plitvice naplaćuje se, a cijena varira o datumu posjeta i kategoriji posjetitelja.