Negativne strane masovnog turizma

Turizam pomaže rastu gospodarstva brojnih zemalja, pa je njegov razvoj mnogim državama jedan od glavnih ekonomskih ciljeva. Prošla je godina Hrvatskoj donijela turistički dosad nezabilježene rezultate, a sudeći po sadašnjim pokazateljima, izgleda da se trend rasta nastavlja i sada. Međutim, osim onog očitog što je pozitivno, a to je velika dobit, postoji i negativna strana priče koja nastaje uslijed preopterećenosti infrastrukture i manjka osposobljenih kadrova.

Sredozemlje, i to njegov europski dio, preteča je masovnog turizma koji je započeo u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Do tog doba turizam je pripadao društvenim elitama, dok sredina dvadesetog stoljeća donosi međunarodni turizam dostupan širim masama. U bivšoj Jugoslaviji masovni turizam postao je očit već početkom 1970-ih godina. Raspad Jugoslavije i rat koji je uslijedio gotovo da su sasvim izbrisali turiste u Hrvatskoj. Međutim, rast turizma postaje ponovno očit nakon 2000. godine.

Problem takozvanog sun & sea proizvoda, odnosno ljetnog sunca i toplog mora, je da je izrazito sezonalan i da privlači mase zahvaljujući ljetu i školskim praznicima, što izaziva prometne gužve, natrpanost ulica, iscrpljivanje turističkih djelatnika do krajnjih granica, preopterećenost sustava vodoopskrbe i kanalizacije, onečišćenje i porast otpada…

Bilo bi nepravedno za onečišćenje mediteranskog područja okriviti samo turizam. Problem je općenito moderno doba koje industrijom, urbanizacijom i pesticidima onečišćava ovo relativno zatvoreno more. No, činjenica ostaje da je masovni turizam neodrživ i da mu mjesto treba ustupiti alternativni ili specijalizirani turizam. Pretjerano iskorištavanje kulturnih odredišta u turističke svrhe društvo dovodi do gubitka mira i privatnosti, a prirodu do remećenja ekosustava. Stoga je potrebno omogućiti primjerenu kombinaciju turizma s drugim aktivnostima koje stvaraju dobit.

Posljednjih godina svjedočimo fleksibilnom tipu turizma, prilagođenom po mjeri koji je manjih razmjera. Novi turist je bogatiji i educiraniji. Zanimaju ga lokalne kulture i ekološki je osviješten. Poštuje se lokalno stanovništvo, njegova tradicija, kultura i prirodno okruženje. Selektivni turizam uključuje ruralni, kongresni, sportski, zdravstveni, kulturni, nautički… Svi ovi oblici utječu na produljenje turističke sezone i prije i poslije ljeta.