Izgradnja Ville Angiolina u Opatiji 1844. godine smatra se prekretnicom i godinom početka hrvatskog turizma. Opatijska Villa Angiolina izuzetno je očuvan ladanjski kompleks koji se sastoji od glavne zgrade, popratnih građevina i prelijepoga vrta za koje mnogi smatraju da je najljepši u Hrvatskoj. Ovu reprezentativnu građevinu dao je na malom opatijskom poluotoku izgraditi riječki trgovac talijanskog porijekla Higinio Scarpa, a imenovao ju je prema svojoj preminuloj supruzi. Prije vile na tom se mjestu nalazila manja građevina u vlasništvu baruna Hallera von Hallersteina.

Villa Angiolina bila je namijenjena odmoru i opuštanju daleko od grada, nastala je u periodu prije urbanizacije Opatije, a netom nakon gradnje ceste koja povezuje Rijeku, Volosko, Opatiju i Lovran, što je ovaj kraj učinilo dostupnijim izletnicima.

Opatija je i prije bila poznata po ugodnoj klimi, a europskim predstavnicima višeg staleža bila je relativno blizu. U početku su vilu posjećivali prijatelji, koji su glas o njoj proširili i dalje, pa je u njoj boravilo mnogo uvaženih osoba tog doba uključujući i austrijsku caricu. Nakon što je počela primati goste, Villa Angiolina postala je prvim hrvatskim elitnim turističkim odredištem i obilježila početak hrvatskog turizma.

Vila je prodana 1875. grofu Viktoru Chorinskom iz Moravske. On je potom prodaje dalje, pa je u godinama koje slijede bila vlasništvom niza društava i ustanova. Danas je u vili smješten Hrvatski muzej turizma koji se bavi prikupljanjem, istraživanjem, čuvanjem i predstavljanjem turističke baštine. Muzejsku postavu moguće je posjetiti za doista simpoličnu cijenu, a nudi se i mogućnost obiteljskoga popusta.

Ujedno i Villa Angiolina i imanje koje je okružuje jako su dobro očuvani, a stilski odgovaraju romantizmu i prosvjetiteljstvu. Vila je podignuta u blizini crkve Sv. Jakova s pogledom na more, a okružena perivojem tzv. engleskog tipa kojeg karakteriziraju vijugave staze i polja naizmjenično visokog i niskog raslinja donesenog iz raznih dijelova svijeta. Budući da je odmor u vili podrazumijevao i obezan kontakt s prirodom, Park Angiolina je napravljen majstorski i doista je pravi primjer vrtne umjetnosti.