Nagrade hotelima

Hotelijeri se uvijek ponose nagradama koje im dodijele ustanove iz njihove branše, jer je priznanje od strane struke ipak pokazatelj uspjeha i dokaz da se nalaze na pravome putu. Međutim, kada sami gosti visoko ocijene ugostiteljski objekt u kojem su smješteni, nagrada ima puno osobniji pečat i svi su svjesni da dolazi od srca. Od pojave specijaliziranih internetskih stranica za putovanja, korisnici su napokon dobili mogućnost prava glasa koji je nekada bio lokaliziran na mali krug ljudi.

Top svjetski hoteli

Prema posljednjim pokazateljima velike američke internetske tvrtke TripAdvisora, prvih pet svjetskih hotela nalazi se u egzotičnim destinacijama. Trenutno najviše kotira Viroth’s Hotel u Kambodži, slijedi kostarikanski Tulemar Bungalows & Villas, a za njima slijede hoteli u Indiji, Vijetnamu i Maldivima. Najbolji u Europi je talijanski Hotel Belvedere koji se nalazi na šestom mjestu u svijetu, najbolji hotel Sjedinjenih Država je The Nantucket Hotel & Resort koji je sedmi svjetski, a slijedi ih francuski La Reserve Paris. Na devetom i desetom mjestu našli su se ponovno hoteli iz Kostarike i Vijetnama.

Top hrvatski hoteli

Na popisu koji se odnosi na Hrvatsku, trenutno najviše kotira Villa Dubrovnik, poslije nje Aparthotel Tamaris u Tučepima, hotel Monte Mulini u Rovinju, a na četvrtom i petom mjestu našli su se dubrovački hoteli po imenu Royal Princess Hotel i Hotel Bellevue Dubrovnik. Od sedmog do desetog mjesta pozicionirala su se dodatno još dva dubrovačka hotela, što je potvrđuje posljednje izvješće Zavoda za statistiku RH. Prema zadnjim je pokazateljima Dubrovnik grad s najviše noćenja u cijeloj državi. Ostala tri od top 10 hrvatskih hotela su u Opatiji, Zagrebu i Šibeniku, a zovu se Hotel Miramar, Esplanade Zagreb Hotel i D-Resort Šibenik.

Popis ćemo završiti s hotelom Bellevue iz Malog Lošinja koji je ove godine s prošlogodišnjeg prvog pao na jedanaesto mjesto, što nam pokazuje da su turističke želje i očekivanja na globalnoj razini u stalnom pokretu i podložne mijenama.