Je li potrebno angažirati turističkog vodiča?

Osposobljavanje vodiča u RH

U Republici Hrvatskoj se prije početka bavljenja poslom turističkog vodiča mora osigurati licenca. Prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu kojeg je objavilo Ministarstvo turizma, kako bi osoba postala turističkim vodičem, mora priskrbiti licencu nakon odslušanog seminara za turističke vodiče i voditelje poslovnica, terenskih predavanja i položenih općih i specijaliziranih stručnih ispita pred komisijom. Program predavanja, ispita i broj nastavnih sati propisuje također ministar turizma. Zaštićene lokalitete u našoj zemlji s povijesnim, kulturnim, prirodnim ili tradicijskim vrijednostima može pokazivati i opisivati samo ovlašteni turistički vodič koji je prije toga seminar platio, položio i pozicionirao se na tržištu. Stoga ne čudi nevjerica nekih vodiča kada je zbog usklađivanja sa standardima Europske unije stranim vodičima dozvoljeno vođenje i po hrvatskim zaštićenim cjelinama.

Angažiranje vodiča ili samostalno istraživanje?

Veliki porast turističkih posjeta u posljednjih nekoliko godina pokazuje porast u noćenjima od otprilike deset posto godišnje. Nadalje, pojavom specijaliziranih oblika turizma i alternativnih i luksuznijih smještaja, sezona se od ljetne proširila i na predsezonu i postsezonu. Sve ovo dovelo je do povećane potražnje za turističkim vodičima. Jer, bez obzira na internet i pametne telefone, lokalni vodiči uvijek će znati onu informaciju više nego što stoji u određenim aplikacijama. Osim toga, vodič voli svoj kraj, uz njega ga vežu brojne uspomene, on ga se sjeća i kada je izgledao drugačije nego danas. On uvijek ima i “priču u rukavu” koju mu je ispričao starosjedilac, on je posjetio i knjižnicu i arhiv, on se saživio s materijom koju vam prepričava.

Turistički vodič u svojoj osnovi pokazuje i stručno tumači kulturne, povijesne, prirodne i ostale vrijednosti posjećenog kraja, umjetnička djela, legende i običaje kraja, povijest, političko i gospodarsko stanje u zemlji. U posljednje je vrijeme primjetna pojava privatnih turističkih vodiča koji pružaju doživljaj kroz individualne ture u kojima se puno toga više može saznati i doživjeti u usporedbi s turama u velikim grupama.