Izvješće o turističkim rezultatima

Posljednjih godina u medijima redovito slušamo kako je prethodna turistička godina bila rekordna. Tako je i s 2017. Dolasci su u usporedbi s pretprošlom, 2016. godinom, uvećani za trinaest, a noćenja za dvanaest posto. To u konkretnim brojkama znači da su prošle godine u svim oblicima smještajnih kapaciteta, uključujući i nautičke, ostvarena vrtoglava 102 milijuna noćenja. Prema riječima ministra turizma Garija Cappellija, koji je u obraćanju medijima izrazio zadovoljstvo navedenim brojevima, ono što slijedi je razvoj izvansezonskog, odnosno cjelogodišnjeg turizma i njegova održivost. Dodatnim investicijama i osiguravanjem boljih uvjeta rada za djelatnike u turizmu planira se još više ojačati ovaj sektor i time pozitivno potaknuti hrvatsko gospodarstvo.

Rast u dolascima i noćenjima nije primjetan samo kod stranih, već i domaćih turista. Kao i ranije, najviše je noćenja bilo u Istarskoj županiji, čak 28 milijuna (u postotcima je to 29%), a slijedi Splitsko- dalmatinska s 19 milijuna noćenja. Na trećem je mjestu Primorsko-goranska županija (a ustvari Kvarner) s tek neznatno nižom brojkom. Prema zemljama iz kojih su došli, najviše je gostiju koji su noćili u Hrvatskoj bilo iz Njemačke – preko 20 milijuna, Slovenije – preko 10, potom Austrije, Poljske, Češke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je Istra favorit kao šira destinacija, od gradova je najveći broj noćenja ipak zabilježio Dubrovnik od gotovo četiri milijuna. No, i stanovnici istarskih gradića Rovinja, Poreča, Medulina i Umaga koji drže pozicije od drugog do petog mjesta u Hrvatskoj po broju noćenja sigurno su imali pune ruke posla prihvaćajući svoje brojne goste. Nakon njih slijede Split, Zagreb i – opet istarski grad – Pula.

I na kraju, koliki su bili prihodi od turizma u prošloj godini? Hrvatska narodna banka iznijela je podatak da se radi o iznosu od gotovo 9.000.000.000 eura! I da, dobro ste pobrojali nule, riječ je o milijardama, i to ne kuna već eura. A u usporedbi s godinom koja joj je prethodila, prihodi od turizma RH povećali su se za preko osamsto milijuna.