Prema službenim podacima Zavoda za statistiku RH, iako najsjeverniji primorski dio Hrvatske Istra ima najveći broj turističkih noćenja u državi, Dubrovnik je najposjećeniji grad u Hrvatskoj. Dubrovnik je prekrasan grad na samome jugu hrvatskoga dijela Jadranskog mora. Imao je zanimljivu prošlost koja je očuvana u gradskim zidinama i spomenicima. Grad je važna povijesna i turistička točka s toplim morem i uređenim plažama i jedno od dobara s UNESCO-vog popisa svjetske baštine.

Dubrovačka Republika

Dubrovnik ima fascinantnu povijest. Bio je više od četiri stoljeća neovisna srednjovjekovna grad- država koja je nosila naziv Dubrovačka Republika, i to u doba kada geopolitička situacija i nije bila najsjajnija u svjetlu osmanlijskih osvajanja. Tada su se dubrovački predstavnici, osim kao vrsni trgovci, pokazali i kao sposobni diplomati koji uspješno balansiraju između velikih svjetskih sila toga doba. Dubrovačka Republika ugasila se tek u doba Napoleonovih osvajanja.

Dubrovačke zidine i druge vrijedne znamenitosti

Još jedna snaga Dubrovnika su zidine, fortifikacijski sustav izgrađen između 13. i 17. stoljeća u duljini od gotovo dva kilometra koji nikad u prošlosti nije bio probijen. Na četiri strane svijeta ima kule Minčeta, Bokar, Revelin i Sv. Ivan. Danas zidine imaju pomalo drugačiju funkciju i zaštitni su znak Dubrovnika kao njegova glavna turistička atrakcija. Zahvaljujući njima, u Dubrovniku su se snimale scene za svjetski popularnu seriju “Igra prijestolja”.

Dubrovnik je spomenik već sam po sebi jer osim zidina ima i druge divne sačuvane znamenitosti. Na stijeni povrh mora nalazi se tvrđava Lovrijenac, a na brdu Srđ iznad grada nalazi se tvrđava Imperijal. Ulazak u starogradsku jezgru moguć je kroz dvoja vrata – od Ploča i od Pila i u njoj se nalaze brojne atrakcije, koje datiraju u doba najveće moći Dubrovačke Republike – u doba renesanse: Knežev dvor, Palača Sponza, Franjevačka crkva i samostan, Crkva sv. Blaža, Mala i Velika Onofrijeva česma, Orlandov stup…

Nedugo nakon Drugog svjetskog rata u Dubrovniku su pokrenute Dubrovačke ljetne igre, znameniti glazbeni, dramski i plesni festival koji okuplja najbolje domaće i gostujuće izvođače.