Hotel

Hotel je ustanova koja pruža kratkoročni smještaj uz plaćanje, a prema vrsti usluge dijele se na one niže (dvije i tri) i više kategorije (četiri i pet zvjezdica). Prethodnici današnjih hotela bile su krčme srednjovjekovne Europe. U većini hotela sobe su numerirane, dok se u onim manjima nekada zovu i po imenima, a sve s ciljem da gosti lakše pronađu svoju sobu. Mali hoteli s nižim cijenama često nude samo osnovne usluge i prostorije, a veći i skuplji hoteli uz to mogu pružati dodatne sadržaje poput bazena, konferencijskih sala, igrališta, wellnessa, pa čak i dječjeg vrtića. Neki vrhunski hoteli koje se još naziva i boutique hotelima, imaju svaku sobu tematski dekoriranu.

Boutique hoteli u svijetu i Hrvatskoj

Zacijelo ste se već susreli s pojmom boutique hotela, ali jeste li se ikad zapitali što točno označava? Iako po nazivu djeluje kao nešto neobično, ustvari se odnosi na hotel s malim kapacitetom, nudi individualizirani pristup gostima i pruža bolji doživljaj destinacije uz profinjeniju i intimniju atmosferu. Uređenje ovakvih hotela je napravljeno s puno ukusa i stila. Ova specijalizirana vrsta hotela svoj naziv duguje jednom od vlasnika legendarnog njujorškog kluba Studio 54 Steveu Rubellu. On je Morgans Hotel (jedan od prvih hotela ovog tipa otvoren 1984.) usporedio s butikom.

U Hrvatskoj se svake godine dodjeljuje svečana nagrada u više kategorija na Danima hrvatskog turizma. Ovaj skup hrvatskih turističkih djelatnika središnji je turistički događaj u državi, a njegovi suorganizatori su Turistička zajednica, HGK i Ministarstvo turizma RH. Na njemu se uručuje posebna nagrada za male i obiteljske hotele, što je hrvatskoj javnosti približilo koncept boutique hotela. Do danas najnagrađivaniji boutique hotel u Hrvatskoj i najbolji njegov primjer je San Rocco u istarskom mjestašcu Brtonigli. Prednost obiteljskih hotela je u tome što i u malom i ne baš turistički valoriziranom mjestu mogu pružiti vrhunsku uslugu, nude autohtonost i nude priču. Prilagođeni su željama gostiju, a privlače one posjetitelje više platežne moći. I trenutno su veliki hit u svijetu.